Historia

Historia

I sina unga år arbetade Hans ”Hasse” Lund för företagaren Josef Lillqvist som verkade inom glasbranschen. Under slutet av 1950-talet avslutade Lillqvist sin verksamhet i Jakobstad och erbjöd att sälja sitt resterande glaslager till sn tidigare arbetstagare Hans. Denna affär blev startskottet för företaget vi idag känner till som Glas Service Lund.

Glas Service startade sin verksamhet på Tavastgatan i utkanten av stadsdelen Skata år 1957. Företaget sysslade främst med reparationer och insättningar av glas, men erbjöd också inramningstjänst, försäljning av solskydd och konstnärsmaterial. Verksamheten fick en bra start till följd av av en märkbar urbanisering till Jakobstad under början av 1960-talet. Cellulosakoncernen UPM byggde under den tiden upp en ny fabrik som tillförde många nya arbetsplatser och därigenom en hel del nybyggen i trakten.

År 1968 flyttade företaget till sin nuvarande adress på Jakobsgatan 11. År 2007 firades företagets 50-årsjubileum, samtidigt började den tredje generationen ”Glas-Lundare” tillträda. Genuint hantverk inom de olika verkstäderna har alltid funnits med och finns fortfarande. Glasmästeriet har utvecklats mycket under åren, förut skars och slipades glasen för hand, sedan ett tiotal år tillbaka sköts stor del av arbetet maskinellt. Fortfarande görs dock fönsterreparationer helt för hand. Det är ett hantverk som lärts ut från generation till generation och som förhoppningsvis lever kvar länge. framöver.