Sök på sidan

Plast

Glas-Service Lund har två typer av genomskinliga plaster i lager: akrylplast och polykarbonat (PC). Akrylplasten kan laserskäras enligt digitala ritningar med maximala måtten 2450 x 1250 mm.

Akrylplaster

PMMA, eller akryl, är ett mångsidigt material som är klarare än glas och lätt att forma. Akrylskivor kan formas med hjälp av värme. Den kan maskinbearbetas, laserskäras, värmeformas och böjas med hjälp av värme. PMMA är hård och skör. Akryl är lika starkt som glas, dvs det kan gå sönder. Om du vill ha en slagtålig plastskiva, välj polykarbonat. Eftersom PMMA släpper in mer ljus än glas passar det utmärkt i belysningen. Akryl är UV-beständiga och passar för såväl inom- som utomhusbruk.

Akryl fås som extruderad (XT) eller gjuten:

Akrylplast XT

Extruderad akryl framställs genom att man pressar akrylmassan samtidigt som den kemikaliska processen sker. Därför förekommer det fler spänningar i extruderad akryl. Denna typ av akryl kan varmbockas, laserskäras mm, men pga spänningarna i materialet finns det en liten risk att plasten spricker eller krackelerar. Detta undviks genom en värmehärdning efter att man bearbetat materialet klart (sker i 83° 1h/mm).

Gjuten akrylplast

Som namnet säger är materialet gjutet, inte pressat. Därmed förekommer det färre spänningar i materialet och det anses därför som ett mer kvalitativt alternativet och mer lämpligt för bearbetning. Dock kan den gjutna akrylen ändra i färg när den värms upp och t.ex. bockas. Blanka ytor kan bli matta och tvärtom, färgnyanser kan också ändra på det uppvärmda området. Gjuten akryl går att bocka och forma, men det är svårare. Gjuten akryl är mer tåligt mot skråmor än extruderad akryl.

Polykarbonat (PC)

Genomskinliga och slagtåliga PC-skivor används bl.a. i fönster samt som skyddsglas i maskiner och arbetsutrymmen. Därtill passar polykarbonatskivor t.ex. som inbrottsskydd i skyltfönster och bankdiskar. Polykarbonatskivor kan även fås med härdad yta, vilket skyddar det normalt mjuka materialet mot skråmor. Polykarbonat kan inte laserskäras, utan skärs med bordssåg.

Akryyli laaserileikattuna tai pöytäsahattu - Akryl laserskurna eller bordssågade
LUND_logo.png

Ta kontakt!

Glas-Service Lund

Jakobsgatan 11

68600 Jakobstad

tfn 06 7245077

glas-service(a)lund.fi

Besök oss!

Butiken är öppen

vardagar kl. 8-17
lördagar kl. 10-14
Juni-Augusti lördagsstängt

» Hitta oss på kartan!